16 Mayıs 2019 Perşembe

Zaman Sistemleri 1 - Yerkürenin Kendi Ekseni Etrafındaki Hareketini Esas Alan Sistemler

Yerkürenin kendi ekseni etrafındaki hareketini esas alan zaman sistemleri iki ana başlık altında ele alınabilir.

1. Evrensel Zaman (Universal Time, UT)

Başlangıç meridyenindeki ortalama güneş zamanıdır.
·       Evrensel zaman 0 (UT0): Yerkürenin anlık dönüşünü esas alır. Kutup gezinmesinden etkilenir.
·       Evrensel zaman 1 (UT1): UT0’ın kutup gezinmesi etkisi giderilmiş hâlidir.
·       Evrensel zaman 2 (UT2): Yerkürenin dönüş hızında yıllık ve yarı-yıllık olarak gözlenen değişimlerin UT1’de düzeltilmesi ile elde edilir. Bilimsel amaçlar dışında pratik bir önemi yoktur.

2. Yıldız Zamanı (Sidereal Time, ST)

Yıldız zamanı, ilkbahar noktasının saat açısıyla ölçülür. Saat açısı, ilkbahar noktasından gök ekvatoru boyunca gözlemcinin astronomik meridyenine veya uzay cisminin saat dairesine olan açıdır.
·       Yerel gerçek yıldız zamanı (local apparent sidereal time, LAST): Yerel meridyenden gerçek ilkbahar noktasına olan saat açısı ile ifade edilen zaman ölçeğidir.
·       Greenwich gerçek yıldız zamanı (Greenwich apparent sidereal time, GAST): Greenwich meridyeninden gerçek ilkbahar noktasına olan saat açısı ile ifade edilen zaman ölçeğidir.
·       Yerel ortalama yıldız zamanı (local mean sidereal time, LMST): Yerel meridyenden ortalama ilkbahar noktasına olan saat açısı ile ifade edilen zaman ölçeğidir.
·       Greenwich ortalama yıldız zamanı (Greenwich mean sidereal time, GMST): Greenwich meridyeninden ortalama ilkbahar noktasına olan saat açısı ile ifade edilen zaman ölçeğidir.
Yıldız zamanı çeşitleri, saat açısı ve astronomik boylam [Torge, W., Müller, J.,2012, Geodesy (4 Edition), Walter de Gruyter, Berlin.]

Gerçek ve ortalama yıldız zamanları arasında aşağıda verilen ilişkiler söz konusudur:
                                                                            





(3.1) eşitliğinde L ile astronomik boylam, (3.2) eşitliğinde Δψ ile boylamdaki nutasyon, ε ile ilgili epoktaki ortalama eksen eğikliği ifade edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder